Ce sunt hemoroizii. Totul despre cea mai frecventa afectiune din lume

Ce sunt hemoroizii. Totul despre cea mai frecventa afectiune din lume

Hemoroizii sunt cea mai frecventă tulburare anorectală, mai mult de jumătate dintre oameni urmând a dezvolta, la un moment dat, această afecțiune. Totuși, o jumătate dintre persoanele care se tratează de hemoroizi vor afla că suferă de o altă afecțiune precum fisura anală.

Ce sunt hemoroizii

Hemoroizii sunt venele inflamate și dureroase din rectul inferior și anus. Există două tipuri de hemoroizi: interni și externi. Hemoroizii interni se află în interiorul canalului anal și sunt acoperiți de mucoasa anală. Hemoroizii externi se află în exteriorul canalului anal și sunt acoperiți de anoderm și piele. Nu se cunoaște cauza exactă a hemoroizilor. Factorii care contribuie decisiv la apariția acestora sunt: îmbătrânirea, sarcina, ereditatea, constipația sau diareea cronică dar și petrecerea unor perioade de timp excesive la toaletă în timpul scaunului.
Pentru un diagnostic sigur în cazul hemoroizilor este necesară o vizită la medicul specialist. Examenul propriu zis al hemoroizilor include inspecția vizuală a regiunii anale, examinarea digitală și anoscopia. Pacienții cu vârsta sub 50 de ani trebuie să facă o sigmoidoscopie flexibilă, mai ales dacă sângerarea este un simptom frecvent împreună cu durerea și mâncărimea. Colonoscopia este recomandată pacienților care au depășit vârsta de 50 de ani, pacienților de orice vârstă cu sângerări și anemie, celor cu sângerări persistente în ciuda terapiei medicale, pacienților selectați cu antecedente familiale semnificative de malignitate colorectală și pacienților cu alte simptome, cum ar fi dureri abdominale, balonare și diaree.

Cum se trateaza hemoroizii

Deși pare surprinzător, nu toți hemoroizii necesită tratament, ci numai cei simptomatici. Este foarte important de stiut că tratamentul hemoroizilor nu se bazează pe dimensiunea acestora sau pe aspectul estetic. Pacienții trebuie sfătuiți corect de medicul specialist și făcuți să înțeleagă că ”sperieturile” de genul „dacă sunt lăsați singuri, se vor transforma în cancer” sau „hemoroizii îmi blochează anusul” sunt doar niște mituri fără fundament medical.
Modificarea dietei, cu accent pe creșterea consumului de fibre, este crucială în cazul unui tratament pentru hemoroizi. Recomandarea este de 30-35 grame de fibre zilnice. Sursele alimentare includ fasole, fructe, legume și cereale integrale. Smochinele uscate, prune uscate, mure, boabe, zmeură, pere, naut, fasole, linte, orez brun și cereale cu tărâțe de ovăz au un conținut ridicat de fibre.
Pacienții trebuie sfătuiți să mărească suplimentarea cu fibre treptat și în combinație cu aportul adecvat de lichide și să crească activitatea fizică zilnică pentru a evita constipația. Modificare anumitor obiceiuri zilnice vor contribui din plin la ameliorarea anumitor simptome ale hemoroizilor. Evitarea șederii prelungite pe toaletă, citirea în timpul defecării și tensionarea excesivă sunt câteva dintre acestea. Băile de șezut (apă caldă, zece minute, de două ori pe zi) sunt utile mai ales pacienților cu mâncărimi anale, dureri sau arsuri și celor cu hemoroizi trombozați.
Pacienții cu sângerări abundente și hemoroizi interni prolapsatori refractari la un tratament obișnuit pot pot apela la ablație. Sunt disponibile mai multe proceduri, inclusiv scleroterapia prin injecție, coagularea în infraroșu și ligaturarea cu benzile de cauciuc. Toate aceste proceduri realizează contracția și cicatrizarea hemoroizilor interni.
În majoritatea cazurilor, hemoroizii vor fi tratați cu metodele obișnuite, minim invazive, cu condiția ca pacientul să respecte tratamentul care i-a fost prescris. Hemoroidectomia, intervenția chirurgicală pentru hemoroizi, este o soluție extremă la care se apelează astăzi mult mai rar decât se întâmpla în trecut. Hemoroidectomia poate fi luată în calcul de pacienții cu hemoroizi încarcerați și cangrenoși (o afecțiune rară), hemoroizi externi trombozați acut sau hemoroizi externi simptomatici recurenți sau cronici (de obicei hemoroizi de gradele 3 și 4).

Concluzie

Hemoroizii sunt cea mai frecventă boală din istorie, afectând milioane de oameni. Este foarte important să deosebim această afecțiune de alte boli anorectale. Evitarea constipației este esențială în tratamentul pentru hemoroizi. Majoritatea pacienților pot fi tratați eficient cu suplimente de fibre și creme cu uz local. Intervenția chirurgicală se face mai rar decât în trecut, dar poate fi luată în considerare la pacienții cu complicații acute ale hemoroizilor sau la persoanele la care tratamentul obișnuit nu a dat rezultate.

Lasă un răspuns

Close Menu
×

Cart

Deschide Whatsapp
Scan the code
Salutare !
Cu ce te putem ajuta?
Apeleaza