Hemoroizii netratati la timp sau corespunzator pot cauza o serie de complicatii extrem de grave. Prolapsul hemoroidal este una dintre cele mai dureroase si neplacute complicatii cauzata de aceasta afectiune.
Ce este prolapsul hemoroidal
Prolapsul hemoroidal difera in functie de stadiul bolii in care se afla pacientul. Astfel, hemoroizii de gradul II se pot retrage singuri fara nicio interventie si hemoroizii de gradul III pot fi reintrodusi in anus. In cazul hemoroizilor de gradul IV, acestia vor ramane in exterior fara posibilitatea de a mai putea fi introdusi in anus. In anumite cazuri extreme, hemoroizii prolapsati de gradul IV pot deveni strangulati sau trombozati.
Cauze prolaps hemoroidal
Cauzele prolapsului hemoroidal sunt identice cu cele ale hemoroizilor obisnuiti. Cele mai comune cauze ale prolapsului hemoroidal sunt:
Constipatia
Sarcina la femei
Obezitatea
Incordarea din timpul scaunului zilnic
Fumatul
Simptome prolaps hemoroidal
Simptomele prolapsului hemoroidal presupun aparitia unor sangerari in timpul scaunului. Acestea pot fi abundente sau sub forma unor usoare urme pe hartia igienica. Durerea, mancarimea si starea de disconfort devin aproape insuportabile din cauza maselor de tesut externalizate care s-au inflamat peste masura.
Profilaxie prolaps hemoroidal
Metodele de profilaxie ale prolapsului hemoroidal variaza la fel ca si in cazul factorilor care determina aparitia acestuia. Este recomandata o dieta alimentara care sa includa consumul marit de lichide si alimente pe baza de fibre (fructe, cereale, legume si suplimente alimentare). Petrecerea unui timp cat mai scurt la toaleta in timpul scaunului si evitarea incordarii in timpul defecarii vor reduce semnificativ posibilitatea aparitia prolapsului hemoroidal. Se recomanda evitarea scaderii tonusului muscular din zona afectata care poate fi cauzata de purtarea de lenjerie intima stramta. Igiena zilnica a zonei anale este foarte importanta si se recomanda a fi facuta de fiecare data cand este necesar mersul la toaleta folosindu-se din plin sapun si apa calda.
Prolapsul hemoroidal. Tratament
Tratamentul prolapsului hemoroidal variaza in functie de gravitatea si stadiul in care se afla aceste tesuturi inflamate aflate in exteriorul anusului. Cremele folosite in paralel cu baile calde de sezut vor favoriza relaxarea vaselor de sange, vor diminua semnificativ inflamatiile si vor tine sub control simptomele acestei afectiuni foarte dureroasa. Din pacate, din cauza gravitatii prolapsului hemoroidal tratamentul definitiv este reprezentat de hemoroidectomie, o interventie chirurgicala invaziva, dureroasa care presupune indepartarea hemoroizilor dar si o perioada destul de mare de recuperare. Postoperator, rolul cremelor naturiste este foarte important, tratamentul cu aceste remedii naturiste va reduce semnificativ perioada de convalescenta.