Fisura anala. Cauze, simptome si tratament

Fisura anala. Cauze, simptome si tratament

Fisura anala apare, in majoritatea cazurilor, in timpul eliminarii scaunelor consistente si dure, si este o mica ruptura care se produce in mucoasa care captuseste anusul. Fisura anala cauzeaza dureri si sangerari in timpul defecatiei, persoanele suferinde resimtind spasme sfincterului anal.

Fisura anala poate aparea la toate varstele si se pot ameliora si trata prin intermediul anumitor masuri simple. Cresterea consumului de fibre care va atrage dupa sine ameliorarea constipatiei si igiena zona afectate care va determina relaxarea muschilor perianali sunt doua dintre cele mai comune si la indemana metode de tratament pentru fisura anala. In situatia cazurilor cronice va fi nevoie de un tratament medicamentos, iar in foarte putine situatii de interventie chirurgicala.

Fisura anala. Cauze

Fisura anala este rezultatul dilatarii mucoasei anale peste capacitatea obisnuita si se produce, cel mai des, din cauza scaunelor dure cauzate de constipatie. Imediat dupa aparitia acestei rupturi au loc raniri permanente si spasme ale muschiului sfincterului anal intern. Spasmele vor cauza retractarea marginilor fisurii in sine care va ingreuna procesul de vindecare dar si la repetarea ruperii mucoasei in timpul fiecarei defecari.

Repetarea acestei situatii va conduce la cronicizarea fisurii anale la aproximativ 40% dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune. Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale aparitiei fisurii anale:

Eliminarea scaunelor dure si de dimensiuni mari.
Constipatia si efortul facut constant in timpul scaunelor.
Diareea cronica.
Sarcina la femei.
Boala Crohn si alte afectiuni inflamatorii intestinale cauzeaza inflamatia zonei anorectale care faciliteaza aparitia fisurii anale.
Actul sexual anal.
Inaintarea in varsta este o cauza comuna a aparitiei fisurii anale din cauza circulatiei sanguine deficitare.
Consumul redus de fibre.

Fisura anala. Simptome

Simptomele in cazul fisurii anale sunt similare cu cele ale hemoroizilor si creaza o stare foarte mare de disconfort. Cele mai comune simptome ale fisurii anale:

Dureri mari in timpul defecatiei, durere care va persista si cateva ore dupa terminarea scaunului.
Senzatia acuta de mancarime si iritatie in jurul anusului.
Rani vizibile in zona afectata.
Inflamatii de mici dimensiuni la nivelul pielii din zona anala.
Pete de sange de culoare deschisa in scaun si pe hartia igienica in timpul sau dupa defecatie.

Fisura anala. Tratament

Anumite schimbari esentiale ale stilului de viata vor atrage dupa sine o vndecare rapida a fisurii anale si vor preveni eventualele recidive. Fisura anala se poate trata si vindeca in numai cateva saptamani, ingiena permanenta a zonei afectate si mentinerea unui scaun moale fiind doua dintre principalele masuri pentru a scapa de aceasta afectiune. Consumul de fibre si multe lichide vor ajuta la inmuierea scaunului. Fructele, legumele, nucile, cerealele integrale sau suplimentele cu fibre trebuie introduse gradual in cadrul dietei alimentare pentru a evita aparitia balonarii si gazelor intestinale.

Se recomanda exercitii fizice moderate precum mersul pe jos, timp de o jumatate de ora zilnic. Plimbarea va ajuta la cresterea irigarii cu sange ceea ce va ajuta la procesul de vindecare al fisurii anale. Aplicarea locala a unor crème care vor ajuta la calmarea durerilor locale, reglarea hipertensiunii arteriale si imbunatatirea circulatiei sanguine in zona fisrii anale care va ajuta la vindecarea si relaxarea sfincterului anal.

In anumite cazuri, cand fisura anala nu raspunde la metodele de tratament enumerate mai sus, medicul specialist va recomanda o interventie chirurgicala, care va implica un risc mic de aparitie a incontinentei. Sfincterotomia interna laterala presupune incizia muschiului sfincterului anala care va reduce durerile si spasmele si va ajuta procesul vindecarii.

Lasă un răspuns

Close Menu
×

Cart

Deschide Whatsapp
Scan the code
Salutare !
Cu ce te putem ajuta?
Apeleaza