Hemoroizii in sarcina. Cum se pot trata

Hemoroizii in sarcina. Cum se pot trata

Hemoroizii in sarcina. Una dintre cele mai comune cauza ale aparitiei hemoroizilor la femei este sarcina. Un procent de 35 la suta dintre femei se confrunta cu aceasta afectiune in perioada cand raman insarcinate. Din pacate, sarcina reprezinta un cumul de conditii care favorizeaza aparitia hemoroizilor, cele mai des intalnite fiind: constipatia si modificarea profilului hormonal.

Hemoroizii in sarcina. Cauze

Constipatia. Femeile care raman insarcinate au probleme cu tulburarea tranzitului intestinal, una dintre principalele cauze ale aparitiei hemoroizilor. Pe masura ce sarcina avanseaza, volumul uterului creste si, automat, se mareste si presiunea exercitata in zona pelvisului si asupra venei cave inferioare. Vena cava este o vena de dimensiune mare care ajuta la drenarea sangelui in partea inferioara a corpului (abdomen, bazin si picioare). Astfel, in timp ce sarcina isi urmeaza cursul firesc, circulatia sanguina se ingreuneaza si provoaca umflarea si dilatarea venelor din apropierea venei cave.

Profilul hormonal. In timpul celor noua luni de sarcina, secretia de progesteron creste foarte mult. Progesteronul este un hormon care cauzeaza relaxarea peretilor venosi, acestia devenind vulnerabili si predispusi la dilatatii, inflamatii si chiar la sparturi.

Alte cauze comune care favorizeaza aparitia hemoroizilor in sarcina sunt lipsa de execitii fizice, oboseala acuta, dieta redusa in fibre, surplusul de kilograme, statul in pozitia sezut pentru o perioada de timp indelungata si, in destule cazuri, mostenirea genetica.

Cum se pot preveni hemoroizii in sarcina

Femeile care raman insarcinate pot lua anumite masuri din timp pentru a preveni aparitia hemoroizilor in sarcina. Pentru micsorarea considerabila a riscului aparitiei hemoroizilor in cele noua luni de sarcina, femeile trebuie sa ia in considerare urmatoarele sfaturi:

Evitarea sedentarismului. Femeile insarcinate trebuie sa evite pe cat posibil statul in pozitia sezut care va ingreuna circulatia sanguina si va creste foarte mult presiunea pe venele anorectale. Daca situatia o impune (mersul la birou de exemplu) atunci este indicat ca la o anumita perioada de timp, persoana in cauza sa efectueze macar cativa pasi.

Evitarea constipatiei. Este foarte important ca femeile insarcinate sa evite, pe cat este posibil, acesta situatie. Pentru a evita constipatia trebuie consumate foarte multe lichide, in special apa, iar din meniul zilnic al gravidelor nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in fibre. Dieta unei femei insarcinate va trebui sa contina fructe si legume proaspete si iaurt, deoarece acesta din urma va repopula regulat tractul digestiv cu o bacterie prietenoasa si-l va ajuta sa functioneze bine.

Constipatia poate fi prevenita si prin alte metode. Trei lingurite de miere, simpla sau amestecata cu otet de mere, doua lingurite de ulei de masline, sau doua trei pahare de zeama de varza pot rezolva ideal acesta problema des intalnita in timpul sarcinii. In timpul scaunelor, femeile insarcinate nu trebuie sa se forteze prea mult dar nici sa nu intarzie momentul mersului la toaleta. In timpul sarcinei, femeile vor trebui sa evite sa stea pe partea dreapta a corpului, deoarece greutatea uterului va strangula vena cava si va ingreuna si mai mult circulatia sanguina care, in aceasta perioada, este oricum incetinita si deficitara.

Exercitiile Kegel. Cele mai indicate exercitii fizice in timpul sarcinii la femei sunt cele de tip Kegel. Exercitiile de tip Kegel vor accelera si intensifica circulatia sanguina in zona rectala si vor intari muschii din zona anala, probabilitatea aparitiei hemoroizilor reducandu-se foarte mult. Exercitiile Kegel vor tonifica si intreaga masa musculara a planseului pelvin, care ajuta si pe durata travaliului dinaintea nasterii.

Hemoroizii in sarcina. Tratament si remedii naturiste

Hemoroizii in sarcina se pot vindeca si cu mai multe variante de tratamente cu remedii naturiste. Aplicarea locala de cuburi de gheata invelite intr-un material textil neaderent, baile de sezut cu apa calduta in care se adauga putin ulei de cetina sau pin si bai de sezut cu infuzii de plante cu caracteristici antiinflamatorii, asa cum sunt galbenelele si musetelul. Benefice si cu efect imediat sunt si cremele care contin galbenele, tataneasa, si aloe vera.

Daca durerile cauzate de hemoroizii in sarcina devin insuportabile este necesara si indicata vizita la un medic proctolog pentru un consult de specialitate. Doctorul poate recomanda femeilor insarcinate tratamente minim invazive precum ligaturarea cu inele din latex sau scleroterapie.

Lasă un răspuns

Close Menu
×

Cart

Deschide Whatsapp
Scan the code
Salutare !
Cu ce te putem ajuta?
Apeleaza